Overweeg je of het gedrag van je (nieuwe) partner wel gezond is? Voelen bepaalde situaties tussen jullie niet helemaal juist aan? Ik toon je verschillende signalen, zowel waarschuwingssignalen als groene lichten, om je te helpen de relatie kritisch te bekijken. Ontdek wanneer het veilig is om de volgende stap te zetten.

Luister naar je lichaam; als het ‘nee’ zegt, is het belangrijk daar gehoor aan te geven. Je hoeft nooit vast te blijven zitten in een situatie die onveilig aanvoelt, zelfs niet als het lijkt alsof het een kans is om aan jezelf te werken. Soms betekent zelfontwikkeling juist het beëindigen van een relatie.

Het zou geweldig zijn als het leven zo eenvoudig was dat we gedrag simpelweg in lijstjes konden categoriseren. Helaas is het leven complexer dan dat. Herkennen van waarschuwingssignalen vraagt om meer inzicht dan het afvinken van vakjes op een checklist.

We leren ook niet wat een gezonde relatie precies inhoudt, niet op school, misschien ook niet van onze ouders. Hebben we daarin geen goed voorbeeld gehad, dan is het alsof we zonder kompas op zee drijven. Maar laten we niet vergeten dat elke dag een kans is om bij te leren, om onszelf de liefde en het begrip te geven dat we verdienen. Het pad naar gezonde relaties begint vaak met het bewust worden van wat we nodig hebben en de moed om dat voor onszelf te claimen. Het is nooit te laat om te leren, te groeien en een nieuw hoofdstuk te schrijven waarin we zelf het voorbeeld zijn dat we nodig hebben.

Richten op gezonde relaties:

In plaats van ons te veel te focussen op waarschuwingssignalen, is het waardevoller te weten wanneer je een situatie als veilig kunt beschouwen. Als we voortdurend alert zijn op negatieve signalen, trekken we deze juist aan. Wat als we ons nu eens richten op het begrijpen van hoe gezonde en gelukkige relaties eruitzien en aanvoelen? Op die manier herkennen we op den duur direct wanneer een relatie veilig is, en accepteren we niets minder dan veiligheid en respect in onze relaties.

Twee soorten alarmbellen:

Er zijn twee soorten alarmbellen: groot alarm (zoals misbruik en gewelddadig gedrag) en klein alarm.

Het ligt in jouw handen:

In elke relatie zijn er momenten van pijn en gekwetstheid. Het is cruciaal dat je kunt onderscheiden wanneer je uit een relatie moet stappen en wanneer je innerlijk werk moet verrichten. Niemand anders kan bepalen wat goed is voor jou en je relatie. Over het algemeen geldt dat als er wederzijdse liefde, respect, aantrekkingskracht en bereidheid zijn om samen te groeien, een relatie kan gedijen. Maar als een van beide partners niet bereid is aan zichzelf te werken of niet inziet wat er mis is met zijn of haar gedrag, kan het vastlopen.

Groot alarm:

Dit omvat kenmerken of gedragingen die aanzienlijke heling, aandacht of opruiming vereisen om een gezonde relatie te bevorderen. Als je jezelf hierin herkent, is het aan jou om actie te ondernemen om het innerlijke werk te doen dat nodig is om gedragspatronen te veranderen en het kwaad uit het verleden te helen.

Ik heb hier een checklist voor je aangemaakt zodat je er nog meer inzicht op kan krijgen.

Veel liefs Krista.