Wat hebben zelfliefde, je jeugd en jouw moeder met elkaar te maken? Besef dat het gemis dat jij nu ervaart, te maken heeft met wat je gemist hebt in jouw kindertijd.
Besef dat er altijd iemand is wanneer je die nodig hebt. Besef dat je dat zélf bent.


Zelfliefde, wat is daar al veel over geschreven. Tips over wat je kunt zeggen tegen jezelf en hoe je grenzen kunt stellen… Maar ik ben op zoek naar iets diepers. Als het allemaal zo simpel was, zou de wereld toch allang overstromen van liefde? Dat diepere vinden we op het niveau van de moeder, jouw eigen moeder.

Ik neem je mee naar haar – in jouzelf.

Het besef dat je meer zelfliefde wilt en nodig hebt, komt vaak voort uit een diepe pijn, het gemis van liefde. Wat heb je misschien gemist als kind?  Je ervaart het omdat je van slag raakt wanneer een vriendschap eindigt. Of wanneer je partner zich in stilte terugtrekt als jullie ruzie hebben en jij alleen achterblijft met je boosheid of verdriet. Je voelt maar al te goed dat je niet afhankelijk wilt zijn van de liefde van een ander en dat je de stap wilt zetten naar zelfliefde. Zodat je bij jezelf kunt blijven wanneer je zo geraakt wordt en je alleen voelt.

Maar hoe doe je dat: jezelf liefde geven? Het begint hiermee: beseffen dat het gemis dat jij nu ervaart, te maken heeft met wat je gemist hebt in jouw kindertijd. En nog specifieker, dat je de onvoorwaardelijke liefde van je moeder gemist hebt. Het is dus tijd om de oermoeder in jouzelf op te zoeken, zodat je van daaruit jezelf kunt geven wat je gemist hebt en nu nodig hebt.

De oermoeder is altijd volledig aanwezig, merkt op en raakt aan met een zachtheid die intens verwarmt. Ze is er altijd met haar volledige aandacht, ze is helder en duidelijk, ze helpt op weg zonder te sturen, laat fouten er zijn en is als een anker. Ze kent enkel onvoorwaardelijke liefde. Het kan zijn dat jij dit in je kindertijd gemist hebt. Iedere ouder heeft een eigen rugzak, iedere ouder zou het anders gedaan hebben als hij of zij het kon, dus ook jouw moeder, oma en overgrootmoeder. Volwassen worden gaat onder andere over er zijn voor jezelf en niet meer afhankelijk zijn van moederliefde.

Liefs Krista.