Gaslighting is een emotionele tactiek waarbij iemand probeert om jouw realiteit te verdraaien en je zelfvertrouwen te ondermijnen. Het draait allemaal om het manipuleren van jouw perceptie, zodat je gaat twijfelen aan wat je weet, voelt en gelooft. Het kan erg lastig zijn om te herkennen omdat het langzaam en subtiel gebeurt, vaak zonder dat je het doorhebt.

In een situatie van gaslighting is er meestal een dynamiek tussen twee mensen: de gaslighter en de gaslightee. De gaslighter zoekt constant naar controle en bevestiging van zijn eigen ideeën en visies, ten koste van die van de gaslightee. Ze willen graag dat jij hun realiteit accepteert en jouw eigen twijfels aan jezelf wegwuift. Dit kan leiden tot verwarring en een gevoel van machteloosheid bij de gaslightee, die zich afvraagt waarom ze ineens aan zichzelf twijfelt.

Emotionele manipulatie staat centraal bij gaslighting. De gaslighter probeert je te overtuigen dat jouw gedachten, gevoelens en herinneringen niet kloppen, waardoor je begint te twijfelen aan jezelf. Het is een subtiele vorm van misbruik waarbij de gaslighter zijn macht gebruikt om jouw perceptie van de realiteit te veranderen.

Het kan moeilijk zijn om gaslighting te herkennen, vooral omdat de gaslighter vaak overtuigd is van zijn eigen gelijk. Ze willen hun autoriteit en superioriteit behouden en zullen er alles aan doen om jou te laten twijfelen. Als je ook maar een beetje verlangt naar hun goedkeuring of liefde, ben je kwetsbaar voor gaslighting.

Het is belangrijk om te onthouden dat gaslighting een dynamiek is die ontstaat tussen twee mensen, waarbij de gaslighter zijn macht misbruikt om de ander te manipuleren. Herkennen dat dit gebeurt, is de eerste stap naar het doorbreken van deze destructieve cyclus.

Liefs Krista.