Aaaahhh, wie wil nu niet dagelijks zijn voeten laten masseren.  Naast deze bijzondere ontspanning zijn er nog heel wat voordelen!  Dagelijks je voeten masseren is zelfs een supergezonde gewoonte. Door ze regelmatig onder handen te nemen ontstaat namelijk een betere doorbloeding en wordt je lymfestysteem gestimuleerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Een goede voetmassage kan echter nog veel meer voor je doen. Je hele lijf – dus al je spieren, weefsels en organen – is namelijk weerspiegeld in je voeten. 

Zo corresponderen je tenen met je hoofd, hersenen en bijholtes en staat de bal van je voet in verbinding met je longen. Interessant toch? Je lever correspondeert met het midden van je voet. Het achterste deel van je voet staat dan weer in verbinding met het spijsverteringsstelsel (je darmen). Je hiel correspondeert met je billen en bekken, de binnenkant van je voet staat voor de wervelkolom en de buitenkant voor je ledematen en de enkels staan in verbinding met jawel, de geslachtsorganen.

Je linkervoet komt overeen met de linkerhelft van je lichaam en je rechtervoet met de rechterhelft. Verder symboliseert de linkervoet de vrouwelijke kant, de yin kant. Je linkervoet staat daarmee in het teken van emoties, relaties en het onderbewuste. Je rechtervoet staat dan weer symbool voor de mannelijke kant, de yang kant. Deze voet staat in het teken van ratio, praktische zaken en het bewuste, het actieve.

Last van koude voeten? Massage! Ook tijdens de warmere maanden van het jaar. Volgens de Chinese Geneeskunde duidt kouwelijkheid in je lichaam op een gebrekkige stroom van (verwarmende) energie (yang deficiëntie) of te weinig bloed (yin deficiëntie).

Yang of yin deficiëntie zijn disbalansen in je lijf die verschillende oorzaken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, te weinig beweging of verkeerde voeding. Nu is je levensstijl te veranderen natuurlijk de beste manier om je voeten lekker warm te houden. Op de korte termijn boek je resultaat met het masseren van een punt bovenop je voet. Dit punt (Tai Chong) bevindt zich bovenop je voet tussen je grote teen en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van je duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor ongeveer 2 à 3 minuten. Doe dit op beide voeten.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Snap ik! Altijd zoveel leuker wanneer je het lekker kan ontvangen. Natuurlijk ben je altijd welkom.

Liefs, Krista.